Palics

Palics, a 7 km hosszú tó és az azonos nevű turisztikai központ mondén nyaraló és gyógyfürdő volt már a XIX és XX század századfordulóján.

Palics arculata állandóan változott, fejlődött, korszerűsödött, habár az iparosodás csábítását kikerülte. Az építészeti páros, mely Szabadka építészetében kitörölhetetlen nyomot hagyott, Komor Marcell és Jakab Dezső építészek, Palicsnak is ajándékoztak néhány magyar stílusú szecessziós építményt, melyekben a népművészeti hagyományokat tükröző fafaragások kaptak kiemelkedő helyet.

A Víztorony, ma Palics szimbóluma, a XX. század elején épült, több rendeltetésű épületként: víztorony, a nyaralóhely kapuja és villamosmegálló. A Vigadó épülete a szecesszió stílusában épült, Palics szecessziós stílusát erősíti még a Női fürdő is.

A fürdőhely teljességét biztosítják a szebbnél-szebb villák - nyaralók. A Lujza villa, mely az eklektika stílusában épült, valamint a Bagolyvár a svájci típusú villáknak felelnek meg, mindkét építmény tetejét többszínű zsolnai kerámiából készült cserepek ékesítik. A Park szívében jellegzetes építményre bukkanhatunk: ez a Nyári színpad, ahol minden nyáron megtartják a Nemzetközi filmfesztivált.

Az eolit eredetű tó, Szabadkától keletre található egy félhold alakú bemélyedésben. Palics és környéke természetvédelem alatt állnak, megőrizvén így jellegzetességét (a tavat, a parkot, az állatkertet melyek számos növény- és állatfaj telephelyét jelentik. Palics igazi üdülőhely számos különböző kategóriájú szállodával, panzióval és vendégházzal a hozzájuk kapcsolódó programlehetőségekkel.

Palics központi helye a park-erdő, mely a tó északi partján található e köré épültek a szállodák, az éttermek, itt van a teniszpálya, a nyári színpad illetve számos más nappali és éjjeli szórakozási lehetőség. A tó körül három strand működik, mind más szolgáltatásokkal és érdekességekkel.

Az igazi élet nyáron van Palicson május elsejétől egészen október közepéig minden hétvégén valamilyen rendezvény szórakoztatja az ide látogatókat.